Valikko Sulje

Portfolio

Käsikirjoitus: Kuvanveistäjä (2023)

Karl Albert Tallrothin elämää ja kuolemaa kuvaava Kuvanveistäjä-näytelmä avaa yleisölle näkymän suoraan nuorena kuolleen viittomakielisen suurmiehen sieluun.

Tietokirja: Kymmenen kirveeniskua (2023)

Lokalahden kummallisen ryöstömurhan vyyhtiä setvivä true crime -teos kulkee teosta tuomitun kuuron piikatytön Ida Saarisen jäljillä. Vuonna 1914 tapahtuneen rikoksen jäljet ovat jäähtyneet, mutta muistot siitä elävät yhä paikallisessa kertomaperinteessä. Oliko Ida Saarinen syyllinen vai lavastettiinko hänet?

Tietokirja (toim.): Alussa oli Albert – Helsingin Kuurojen Yhdistys 125 vuotta (2021)

Helsingin Kuurojen Yhdistyksen 125-vuotinen historia saatiin kansien väliin tässä teoksessa.

Tietokirja: Voitto ja kunnia – Suomen Kuurojen Urheiluliitto 100 vuotta (2020)

Massiivinen historiateos käy läpi kuurojen urheilun vuosikymmenet ja saavutukset vuosien varrelta. Runsaasti kuvitettu ja elävästi kirjoitettu tietoteos houkuttaa sellaistakin lukijaa, jota urheilu ei muuten kiinnosta.

Tietokirja: Liisa Kauppinen – tiedän sen mahdolliseksi (2019)

Elämäkerta Liisa Kauppisesta, jolle myönnettiin ensimmäisenä pohjoismaalaisena YK:n ihmisoikeuspalkinto. Viittomakielen ja vammaisoikeuksien väsymätön puolustaja teki ison työn YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen eteen.

Käsikirjoitus: Tuhotun kansan kuurot (2018)

Dokumentissa kuvataan Kuurojen Liiton kehitysyhteistyötä ja paikallisten kuurojen elämää Kambodzhassa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Viitotaan Maisan ja Lauran kanssa (2017–2023)

Hyvän mielen lastenohjelma, jossa pikku Maisa leikkii ja oppii uusia viittomia ystävänsä Lauran kanssa. Uusi tuotantokausi tulossa!

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kuurojen Liiton kehitysyhteistyö Malawissa (2018)

Kuurojen Liiton kehitysyhteistyön Malawi-hankkeen dokumentointimatka keväällä 2018. Matkan tuloksena syntyi kolme dokumenttifilmiä.

Käsikirjoitus: Tanja ja kuuro Eurooppa (2018)

Tanja ja kuuro Eurooppa jatkaa viittomakielisten matkailurealityjen perinnettä. Ohjelmaa on esitetty uusintoina televisiossa lähes joka vuosi.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frans ja eläinystävät (2017)

Frans ja eläinystävät on 6-osainen viittomakielinen lastenohjelma, jossa tutustutaan eläinystäviin ja niiden hoitoon.

Käsikirjoitus: Jarkko ja kuuro Amerikka (2016)

Jarkko ja kuuro Amerikka (2016) oli ensimmäinen Suomessa tehty ja valtakunnanverkossa esitetty viittomakielinen matkailureality.

Sovitus ja ohjaus: Tikkumäen talli (2015)

Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen samannimiseen lastenkirjaan pohjautuva viittomakielinen, neliosainen lastensarja Tikkumäen talli julkaistiin Pikku Kakkosessa ja Viittomakielisessä kirjastossa 2016.

Käsikirjoitus: Minä, Puff (2013)

Lastennäytelmä, joka sai alkunsa jo vuonna 2013 teatterinäyttämöllä. Viattoman hyväntuulista Puff-koiraa esittää Dawn Jani Birley. Puff on seikkaillut teatterilavalla, videolla, pelissä ja kanadalaisissa koululuokissa.

Käsikirjoitus: Pakko puhua (2007)

"Pakko puhua" on tarina kuurojen opetuksen julmasta historiasta, ajasta jolloin kuuroilta kiellettiin viittomakieli ja heidät pakotettiin puhumaan. Näytelmä pohjautuu löyhästi Satu Flinkmanin samannimiseen kirjaan.